Видео

Informa Economics понижи прогнозата си за добив на житни култури в Бразилия и Аржентина

Carevica
Автор: Агрозона
Споделена0

Най-влиятелният консултант в областта на житните култури в Южна Америка, Informa Economics, понижи прогнозата си за производството на царевица в Бразилия и Аржентина през стопанската 2013/14 г. поради намалената засадена площ и съответно очакваната по-ниска реколта. Това предаде Agra Europe. Очаква се Бразилия да произведе 66.55 млн. тона, което е с 1.0 млн. тона по-малко от предишната прогноза на консултанта. Ако това се реализира, тазгодишната реколта ще бъде с 14.8 млн. тона по-ниска в сравнение с миналогодишната.

Производството на царевица през тази стопанска година ще бъде 31.4 млн. тона, с 3.8 млн. тона по-малко от 2012/13 г. и 200 000 тона по-малко от предишната прогноза на консултанта. При очакване за реколта от 4.5 млн. тона на хектар се очаква зимната реколта да достигне 35.2 млн. тона, с 800 000 по-малко от предишната прогноза и 11 млн. тона по-малко от миналата година. Като причина за понижението се посочва намалението на засадените площи с 13% до 7.8 млн. хектара. Най-новата прогноза за производство на соя в Бразилия е 89.7 млн. тона, с 1.0 млн. тона над предишната прогноза. Ако тя се реализира, ще бъде с 8.2 млн. тона повече от предишната година. Около 6% от реколтата на соя е прибрана.

Реколтата в съседна Аржентина ще бъде 22.6 млн. тона, което е с 2.4 млн. тона по-малко в сравнение с прогнозата, направена от консултанта миналия месец. Голяма част от житните култури изостават с развитието си заради късно засаждане поради нетипично сухото време през септември и октомври, както и през изключително дъждовния ноември. Според очакванията на анализатора средното количество добито жито ще бъде около 6.65 тона на хектар, с 0.70 тона на хектар по-малко от предишната прогноза на Informa. Освен това се очаква събирането на реколтата да започне през февруари и не се очаква да бъде прибрана наполовина до средата на април, както беше миналата година, заради забавеното развитие на културите.

Производството на соя в Аржентина ще бъде около 57 млн. тона, с 500 000 тона по-малко в сравнение с предишната прогноза на консултанта. В случай, че се реализира, това количество би било със 7.7 млн. тона повече в сравнение с последния сезон. Според консултанта засятата площ ще бъде с 50 000 хектара по-малко и ще достигне 20.75 млн. хектара. Земеделското министерство на Аржентина съобщи, че засаждането на 98% от продукцията е завършено до 30 януари. Обикновено сеитбата в страната започва в средата на март и 10-15% се прибират до 1 април. Тази година условията за отглеждане на житни култури били по-благоприятни в сравнение с миналата година. Прогнозата за производство на пшеница в Аржентина през 2013 г. е 10.0 млн. тона, което е с 200 000 тона повече от предишната прогноза на Informa. Ако тя бъде осъществена, ще бъде с 1.5 млн. тона повече в сравнение с предходния сезон. Сеитбата на пшеница в Аржентина завърши на 9 януари тази година.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *