Видео

Фестивал утвърждава лавандулата като втори символ на страната ни

лавандула
Автор: Агрозона
Споделена49

Национален фестивал на лавандулата ще се проведе на 14 юли в село Средно Градище, община Чирпан и на 21 юли в град Генерал Тошево. „Нашата цел е да популяризираме страната ни като основен производител на лавандулово масло.“, обясни по време на пресконференция Нина Гиргинова, която е част от организационния комитет на фестивала.

„Средно Градище е красиво Средногорско градче, където съжителстват 15 различни националности. То стана дом за много семейства от различни държави – Индонезия, Италия, Филипини, Армения, Полша, Германия, Франция и други. Тук се смесват различни традиции и това е отразено в нашия фестивал.“, каза тя.

В Старозагорско през 1903 г. за първи път в България са внесени първите лавандулови насаждения от Франция. От тогава регионът се утвърждава като водещ в отглеждането на лавандула, тъй като почвените характеристики са особено подходящи.

„Всяка година правим повече и повече, за да предложим повече на посетителите на фестивала.“, каза Нина Гиргинова. Държавата все още е ангажирана повече в институционални проекти, затова сме благодарни на нашите частни спонсори.“, обясни тя. „Ще ни се да имаме подкрепа от повече местни структури.“, допълни тя. Тази година за първи път освен царица на лавандулата ще има и цар на лавандулата.

Програмата на фестивала може да видите ТУК. Почти в същия формат, с изключение на туристическата обиколка, ще се проведе празникът в Генерал Тошево.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *