Видео

Целият континент е без праскови и кайсии, в Гърция – реколтата е двойна

fruit-peach
Автор: Агрозона
Споделена4Прочетена 148

Тазгодишното производство на праскови и нектарини в цяла Европа е ниско. Изключение прави Гърция, която има добра година. Ниските реколти в градините водят до високи цени на борсите и недоволни клиенти на пазарите.праскови

Испанският и германският прасковен сезон са съпроводени от недостиг на пазара и високи цени

Сезонът на прасковите в Испания не оправда очакванията нито на производителите, нито на клиентите. Докато миналата година страната страдаше от свръхпроизводство и наводняване на пазара, то тази година всички производствени райони имат забавена реколта и по-ниски количества.

В град Мурсия, който е най-големият производител на страната за ранни праскови и нектарини, реколтата беше силно засегната от дъжда и градушката. В резултат на това са събрани значително по-малко кайсии, праскови, нектарини и сини сливи. В Севиля пък сезонът започна със закъснение, а също така и с много по-малки количества, дължащи се на валежите.

Реколтата от плодове в Каталуния започна с 10 дни по-късно, а производственият обем се очаква да спадне с 17%, до 471 430 тона. Обемът на прасковите тук е с 13% по-нисък (114,250 тона), а реколтата от праскови „Парагвай“ се очаква да бъде с 18% по-ниска (127,560 тона). При нектарините спадът се очаква да бъде до 19% до 207 310 тона. Този спад в производството е резултат от редица фактори, включително продължителен и неравномерен период на цъфтеж, последван от проблеми с плодовете. Трябва да се отбележи и негативното влияние на нощните студове през февруари и март, особено за ранните сортове, както и градушките през април и май. Предвид по-малкия брой плодове на дърво, размерите на костилковите се очаква да бъдат по-големи.

На германския пазар предлагането и търсенето са много небалансирани в момента. Поради неблагоприятните метеорологични условия в Южна Европа има драматичен недостиг на кайсии. Освен това в страната има търсене на нектарини и праскови, но клиентите искат само едри плодове. Това представлява голям проблем за търговците, тъй като такива няма.

кайсии

Градушките и лошото време не подминаха и Италия и Франция

Пазарът на италиански плодове се бори с последиците от климатичните условия и трудностите при увеличаването на нивата на потребление. Но като се има предвид, че наличните през 2018 г. количества са по-ниски от тези през 2017 г., понастоящем има известен оптимизъм на италианския пазар. Прогнозите за производството на праскови и нектарини потвърждават спада, обявен в началото на май. Общо се очаква производство от 3,670,000 тона или 8% по-малко, отколкото през 2017 г. Италия очаква спад от 16% в сравнение с миналата година, на юг, този процент всъщност ще надхвърли 20%. Между другото, има голямо търсене от Полша и Скандинавия за средните и малки размери.

За момента търговците не се интересуват от испанското предлагане, но гръцките износители са предприели по-агресивна маркетингова стратегия. Продажбите започват сравнително гладко и не се очакват големи промени през следващите две седмици, освен ако климатични условия не се влошат.

peaches-Италианският пазар е нетен вносител на праскови „Парагвай“. Въпреки че традиционните праскови губят своята привлекателност за италианските потребители, тези плоски праскови продължават да вървят добре. През последните години Италия разработи редица успешни сортове праскови „Парагвай“, но на пазара все още се доминират испанските.

Поради климатичните условия положението на френския пазар е трудно. „От много години не е имало такъв лош май, с дъжд, градушка, температурни колебания и вятър, които забавиха производството с 15 дни. Продажбите все още не са се възстановили от това.“, коментира френски производител.

Оцелелите плодове са с добро качество и размери. Но потреблението все още е много ниско. Имайки предвид ограниченото производство, се очакват цените да нараснат бързо.

В Холандия пазарът се стабилизира, в Белгия се радват на добро време

След високите цени и изключително лошата кампания на прасковите през 2017 г., сега холандския пазар може да поеме малко въздух. Цените на едни от най-търсените продукти праскови „Парагвай“ започват да се нормализират. Търсенето в страната на костилкови плодове е много голямо. Местната продукция пък няма голяма конкуренция, тъй като най-големият вносител Мурсия има много лош сезон, след измръзване на продукцията.peach123

Досега сезонът на костилковите плодове върви добре благодарение на доброто време в Белгия. Доставката обаче не е много голяма, особено в случая на нектарини.  Сравнително малкото предлагане е следствие на времето в Испания. Цените на костилковите плодове, в зависимост от сорта и калибъра, са доста високи. Те се движат между 2,80 и 3,50 евро на килограм. Качеството в момента е много добро. Перспективата е, че продажбите и доставките ще се увеличат отново през следващите седмици, но това също ще зависи от времето.

 

 

 

 

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *