Видео

BASF инвестира в строителството на газопровода „Северен поток 2“

EU-UKRAINE-GAS-REVERSE-PIPELINE-OPENING
Автор: Агрозона
Споделена0

Германският концерн BASF ще инвестира около 2 милиарда евро в строителството на газопровода „Северен поток 2“ за период от 5 години. Това съобщи председателят на борда на директорите на компанията Курт Бок цитиран от ТАСС.

През последните 25 години BASF заедно с „Газпром“ инвестира 10 милиарда евро в проекти за развитие на инфраструктурата и подземни хранилища за газ. Други 2 милиарда евро бяха вложени в добива на „синьо гориво“ на територията на Русия. Чрез своята дъщерна компания Wintershall Holding, BASF участва в разработването на ачимовските залежи и строителството на газотранспортни мрежи в Европа. Компанията е партньор на „Газпром“ в проекта „Северен поток 1“.

За изграждането на „Северен поток 2“ бе създаден нов консорциум, в който влизат руският концерн „Газпром“ с 51% от капитала, германските Е.ОN и Wintershall Holding държат по 10%, също толкова има австрийската „ОMV“ и „Shell“, френската ENGIE притежава 9%. „Северен поток 2“ ще има капацитет за преминаване на 55 млрд. куб.м. годишно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *