Бананово вино е хит на фермерски пазар във Виена

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Вино от банани е хит на най-големия фермерски пазар във Виена. Продава го самият производител, ганаецът Ив Чикуру, който също е производител на ароматната напитка.

„В Австрия годишно се изхвърлят огромни количества банани годни за консумация. Повечето от тях просто имат тъмни петна по кората и заради този вид хората не ги искат. Вместо да се похабяват, ние ги изкупуваме и правим от тях нещо хубаво.“, разказва Ив Чикуру пред Deutsche Welle. Стойността на касетка с банани „второ качество“ е 10 евро, което е половината на стойността от банани първо качество.

За технологията на производство на виното ганаецът разказва на кратко, че първо плодът се обелва и се подготвя за ферментация, а след 6 до 7 месеца виното е готово. От 100 кг банани стават 30 л. до 40 л. вино, по думите му.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА