Вино от банани е хит на най-големия фермерски пазар във Виена. Продава го самият производител, ганаецът Ив Чикуру, който също е производител на ароматната напитка.
„В Австрия годишно се изхвърлят огромни количества банани годни за консумация. Повечето от тях просто имат тъмни петна по кората и заради този вид хората не ги искат. Вместо да се похабяват, ние ги изкупуваме и правим от тях нещо хубаво.“, разказва Ив Чикуру пред Deutsche Welle. Стойността на касетка с банани „второ качество“ е 10 евро, което е половината на стойността от банани първо качество.
За технологията на производство на виното ганаецът разказва на кратко, че първо плодът се обелва и се подготвя за ферментация, а след 6 до 7 месеца виното е готово. От 100 кг банани стават 30 л. до 40 л. вино, по думите му.