Видео

Време е за засяване на пролетниците

posevi nasazhdeniya niva pole
Автор: Агрозона
Споделена10

Необичайно топлото време през последните дни даде тласък в развитието на есенните посеви. И през идните седем дни времето се очаква да се задържи с високи температури. Ефектът от които ще бъде ускорена вегетация при зимните житни култури и рапицата.

До края на второто десетдневие при пшеницата и ечемика ще протича масово фаза вретенене, съобщават в прогнозата на агрометеоролозите от НИМХ към БАН. При рапицата ще преобладава фаза бутонизация. През този период при зимните житни култури трябва се следи за появата на обикновената житна пиявица, а при зимната рапица – на рапичния цветояд.

Най-добри условия за растителнозащитни пръскания ще има през първата половина от периода.

До средата на този месец се очаква подобрение на условията за предсеитбените обработки и сеитбата на слънчогледа, които вече е започнал на места в Дунавската равнина – Бъзовец, Новачене, Павликени. В полските райони почвените температури в 10 см слой ще бъдат с подходящи за сеитбата на царевица за зърно. В края на периода се очаква понижение на температурите и нормализиране условията. До края на второто десетдневие критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират.

Четете още: Време е да пръскаме овошките

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *