Видео

34 СПА центъра са сертифицирани към момента

СПА
Автор: Агрозона
Споделена0

Балнео- и СПА туризмът ще са приоритетите на туристическото министерство, за да бъде реализиран потенциалът на страната като туристическа дестинация за четири сезона. По думите на зам.-министър Ирена Георгиева се разработват балнео- и СПА дестинации за територията на България, които ще могат да се комбинират и надграждат със създадените вече осем културно-исторически дестинации. Георгиева присъства на откриването на четвъртия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Богатството, с което страната ни разполага за СПА, балнео- и уелнес туризъм, трябва да бъде използвано още по-ефективно, защото е известно, че немалка част от природните запаси не се усвояват пълноценно и тук инициативността на местната власт и регионалният бизнес е особено важна, коментира знам.-министърът. Георгиева каза още,  че Министерството на туризма работи последователно за устойчивото развитие на СПА туризма, който  е сред водещите фокуси в маркетинговата и рекламната политика за специализираните видове туризъм.

Зам.-министърът припомни, че миналата година влезе в сила първата самостоятелна Наредба за условията и реда за сертифициране на „балнеолечебен (медикъл СПА) център“, „СПА център“, „уелнес център“ и „таласотерапевтичен център“ към Закона за туризма. Така за първи път се въведоха минимални задължителни законови изисквания, на които да отговарят тези центрове.

В ход е процес на сертифициране на специализираните центрове, като сертифициращ орган е министърът на туризма. Вече са сертифицирани общо 48 такива обекта – 12 балнео-, 34 СПА и 2 уелнес центъра,  вписани в Националния туристически регистър.Провежда се процедура за сертифициране на още 11 места за настаняване, подадени са и 7 нови заявления, които предстои да бъдат обсъдени. Така всеки потребител може да провери онлайн дали центърът – самостоятелен или прилежащ към хотел, който иска да посети, е сертифициран и отговаря на изискванията на наредбата.

Сертифицирането е доброволно, но право да ползват съкращението „СПА“ вече имат само отговарящите на критериите на наредбата обекти, припомни зам.-министърът като допълни, че обекти, които се рекламират като „СПА”, но не покриват изискванията, подлежат на санкции. По думите на зам.-министъра няма сериозни злоупотреби относно СПА изискванията от страна на местата за настаняване, а жалбите за качеството на услугата в сертифицирани центрове са единични.

България може да бъде рехабилитационният център на Европа, коментира Стефан Шарлопов, председател на Български съюз по балнеология и СПА туризъм. Той добави, че в момента пречка за това е, че няма синхронизация със здравното законодателство. Шарлопов изрази надежда за среща заедно с представители на Министерството на туризма при здравния министър, за да бъде променено това.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *