Видео

Промените в Закона за туризма са публикувани за обществено обсъждане

tourism_hotel_gosti_kashta
Автор: Агрозона
Споделена0

Предложенията за промени в Закона за туризма са публикувани в сайта на туристическото министерство, съобщават от ведомството. Корекциите са основно заради нуждата от транспониране на Директивата за пакетните туристически пътувания и свързаните пътнически услуги. С нея се прилагат общи правила за формиране на туристически пакети и за организиране на туристически пътувания в рамките на ЕС, като се гарантира на търговци и туристи спазването на техните права и задължения, независимо от националното право, уточняват от Министерството на туризма.

С промените трябва да се намали административната тежест и да се засили ролята на взаимното признаване на защита при несъстоятелност.

Премахва се изискването за представяне за някои официални удостоверителни документи на хартия, като се предвижда да се въведе нов формуляр „заявление-декларация“, което в основната си част има декларативен характер. Отпадат изискванията за представяне на документи или техни копия за Организация за управление на туристически район, за сдруженията в процедурата по вписване в Националния туристически регистър, а също и при вписване в Регистъра на туроператорите и туристическите агенти, посочват още от министерството. Ще има облекчения и при категоризацията на места за настаняване и заведения за хранене и развлечения, при сертификацията на СПА центровете, както и облекчения при лицензирането на екскурзоводи, планински водачи и ски учители. Отпада изискването за представяне на Декларация по образец за регистрация в Търговския регистър, както и декларация, че едноличният търговец не е поставен под запрещение. Предвижда се да отпадне изискването за представяне на справка за професионалната и езиковата квалификация на персонала в някои обекти.

Специализирано звено за контрол към министъра на туризма ще извършва регулярни и инцидентни проверки, ще прилага административни мерки и ще съставя актове за нарушения, предвижда още текстът.

Предложения и становища по проекта на Закона се приемат в продължение на 14 дни.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *