Видео

Овощарите искат обратно начисляване на ДДС и засилен фито-санитарен контрол за внос

Димитър Рачев, Дун. овощари
Автор: Агрозона
Споделена0

„Една от целите, които сме си поставили тази година, е да искаме да бъде въведено при нас обратно начисляване на ДДС и да бъде затегнат фито-санитарният контрол по границите за вход на продукция, за изход е затегнат“, коментира Димитър Рачев, член на УС на Съюза на Дунавските овощари за „Агрозона“. Всички албански, гръцки, македонски и турски фермери на практика внасят в България безпрепятствено тяхната продукция, а когато ние решим да изнесем за Гърция, нещата стоят по много по-различен начин, каза той. „Плачевно е за нашия бранш“, отбеляза Рачев.

По думите му преработвателите у нас също купували продукция от Турция и Македония. Една от причините е, че производителите от тези страни не плащат ДДС при внос: „И се получава така, че нашите родни предприятия хранят турски, македонски и гръцки фермери, а не нашите български фермери.“

Овощарите искат да разговарят с министъра на земеделието за причините, поради които все още не са разплатени средствата по мярка 10 „Агроекология и климат“, каза Димитър Рачев.  Производители все още очакват средства за стари сортове по старата мярка 214. „Срокът е 31-и юни. Той не е спазен“, отбеляза стопанинът. По думите му дунавските овощари планират да свикат Консултативен комитет в началото на септември. На него ще бъдат поставени въпросите за предвидимостта за изплащане на субсидии за следващата година, за въвеждане на обратно  начисляване на ДДС, и контролът по границите.

 

Четете още: До 40% по-ниска цена на кайсиите заради голямата реколта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *