Видео

До 40% по-ниска цена на кайсиите заради голямата реколта

kaisiiiiiite
Автор: Агрозона
Споделена0

В горещините зреенето на плодовете е изключително бързо и овощарите не успяват да приберат продукцията си навреме, каза за „Агрозона“ Димитър Рачев, член на УС на Съюза на Дунавските овощари. Заради високите температури времето за прибиране на продукцията се скъсява изключително много, а пазарът не може да поеме цялата продукция.

Около 25% от кайсията не успя да се реализира, казва още Рачев. Едната причина за това е, че реколтата е узряла твърде бързо, а другата – реколтата е била много изобилна. Имало овощари, които получили дори два тона от декар. „Това се случва веднъж на 10 години“, казва производителят.

По думите на Димитър Рачев по-голямата част – около 60%, от продукцията на дунавските овощари отива при преработвателите,. Според качеството на плода, той се ползва или за замразяване, или за ракия, или за сокове. Около 25-30% се реализира за прясна консумация на румънския пазар, а около 15% – на родния.

Проблем за производителите били и градушките. По думите на Рачев застрахователите са поели щетите, но като количество, не като качество. Той обяснява, че кайсия, която е била екстра качество при слаба градушка стои на дървото, така за застрахователите няма щета, но за производителите последствия има, защото качеството се понижава, тъй като плодът е наранен.

Заради голямата реколта тази година цените на кайсиите са били около 30-40% по-ниска спрямо други години, така въпреки големия добив, приходите за стопаните били съвсем малко по-високи. Трето качество плод (за ракия) се е изкупувало за 25 ст/кг, а най-високо качество кайсии са вървели от 70 до 90 ст/кг. на едро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *