Видео

В началото на септември браншът представя общата си позиция за ОСП

национален земеделски форум работна група 3
Автор: Агрозона
Споделена0

В първите дни на септември земеделският бранш ще представи общата си позиция на управляващите за следващата Обща селскостопанска политика, а до края на август ще се събират предложения в писмен вид, това стана ясно по време на третото работно заседание в рамките на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“ „Агрозона“ е медиен партньор на форума. Следващото работно заседание в рамките на форума ще се проведе на 12-и септември в столицата, в Големия колегиум на МЗХГ.

Министерството на земеделието може да разработи стратегия за развитие на земеделието съвместно с бранша, стана ясно още от думите на министър Румен Порожанов.

По време на събитието беше поставен въпросът и за обединение на бранша в земеделска камара. Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието, коментира, че ако бъде създадена българска земеделска камара, няма да има повече необходимост от Закон за браншовите организации. Камарата от своя страна ще може да работи лесно както с министерството, така и със синдикатите.

В следващия програмен период трябва да се обърне внимание на подпомагането на групи и организации на производители, те помагат на фермерите да стигнат до пазара, коментира Рангел Матански от Националния съюз на говедовъдите в България. По думите му България е длъжник на сектора на това отношение.

Необходимо е да се концентрира внимание и на пазарните мерки, тъй като страната ни има какво да наваксва по отношение на маркетинга на продуктите си, обърна внимание Петко Симеонов от Сдружението за биологично пчеларство.

Да има гарантирани бюджети по сектори в рамките на ПРСР, предложи Явор Гечев от Националния съюз на земеделските кооперации. Предложението му беше подкрепено и от НАЗ, които също предлагат вътрешно разпределение на бюджета по ПРСР по сектори.

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *