Видео

Германия произвежда най-много бира в ЕС

beer
Автор: Агрозона
Споделена0

39 млрд. литра бира, съдържаща алкохол, са произведени миналата година в Европейския съюз. Това е с 400 млн. литра повече от 2015 г., сочат данни на Евростат. Така на жител от отбщостта се падат по 76 произведени литра. Освен това са произведени още 900 млн. литра, бира, която съдържа под 0,5% алкохол или е безалкохолна.

Сред страните членки на ЕС най-голям производител на пиво е Германия с 8,3 млрд. бира или 21% от общото производство в Общността за 2016 г. С други думи една на всеки 5 бири, съдържащи алкохол в ЕС, е била произведена в Германия. На второ място по обем производство се нарежда Обединеното кралство с 5,1 млрд. литра или 13% от общото производство. Следват Полша с 4 млрд. литра, Испания – с 3,7 млрд. литра, Холандия – с 2,6 млрд. литра и Белгия – с 2,3 млрд. литра.

Що се отнася до износ на бира, първенството за миналата година държи Холандия с 1,9 млрд. литра, съдържащи алкохол. На второ място е Германия  с 1,7 млрд. литра, следвана от Белгия – 1,5 млрд. л, Франция – 0,7 млрд. л и Обединеното кралство –  0,6 млрд. л.

Основна дестинация сред държавиче извън Общността, към която се е насочвала в най-голяма степен европейската бира, е САЩ, следвана от Китай, Канада, Корея, Швейцария и Тайван.

Пивото, внасяно в ЕС, е много малко, но все пак, то идва предимно от Мексико – близо 180 млн. литра, почти половината количество бира, доставяна в ЕС от страна, която не е членка на ЕС, следва Сърбия с 47 млн. литра и 13%, САЩ – с 36,5 млн.л. и 10%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *