Видео

Българските пчелен прашец и пчелното млечице могат да получат ЕС защита

med_pcheli_bees
Автор: Агрозона
Споделена0

Пчелният прашец и пчелното млечице могат да получат защита по схемите за качество на Европейския съюз, тъй като се класифицират като продукти от животински произход и могат да кандидатстват за закрила като Защитено наименование за произход или Защитено географско указание. Това става ясно от отговора на еврокомисаря по земеделие Фил Хоган на въпроси на българския евродепутат Момчил Неков, съобщават от пресофиса на Неков.

По думите на Неков това е шанс за родното селско стопанство и в частност пчеларството, тъй като този сектор е чувствителен. Той посочва още, че българските пчелари имат сериозна конкуренция, която често е нелоялна и допълва, че защитата по европейските схеми за качество ще даде стимул на производството и търговията, но най-вече видимост. Неков отбелязва още, че българските мед и пчелен восък са впечатлявали западноевропейските хронисти преди близо 700 години.

Очаква се странджанският манов мед да получи защита по европейските схеми за качество. Той ще бъде и първият български продукт със Защитено наименование на произход – най-силно ниво на защита в Европа. Медът от Еленския Балкан или от Западна Стара планина също има реални шансове за признание по тези схеми в близко бъдеще. Българският пчелен восък също получава шанс за защита. Той е търсен от чуждестранни фирми от хранително-вкусовата и козметичната промишлености и има голям потенциал.

В защита на българските пчелари, в началото на годината Момчил Неков се противопостави на предложението на Европейската комисия за увеличаване на квотите за безмитен внос на пчелен мед от Украйна и предложи квотите да останат непроменени.

 

Видео на фокус

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *