Овцевъди загърбват по-високата субсидия – не могат да доказват продажби

10% спад в цената на овчето мляко за година

овце
Автор: Агрозона
Споделена0

„В момента фермерите трябва да избират дали да кандидатстват по схемите, обвързани с производството и да получат условно 65-70 лв или да кандидатстват по преходната помощ и да получат 40-45 лв. и голяма част от фермерите се отказват от възможността да получават повече средства“, коментира за „Агрозона“ Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна асоциация и председател на Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България. Причината е, че стопаните не могат да докажат реализацията на продукцията си – когато фермерът откаже да продава на мандрата за 1 лв–1,10 лв/литър, защото има пазар на дребно за 2 лв, документите му за реализация на млякото не се признават от земеделското министерство и от фонд „Земеделие“, и стопанинът не може да кандидатства за подпомагане, каза Симеон Караколев. Наредба 3 в частта за овце майки и кози майки под селекционен контрол създава сериозни трудности за овцевъдите, стана ясно от разговора с Караколев.

В допълнение са се понижили изкупните цени на овчето мляко като литър от него върви на цени между 1,10 и 1,25 лв като за сравнение няколко години подред тази стойност не е падала под 1,30-1,50 лв за литър. Поне с 10% се е сринала цената за година, коментира Караколев.

Организациите на производители „не могат да се докоснат до европейските средства по инвестиционните мерки на ПРСР“, каза Симеон Караколев. При точкуването организациите са „далеч, далеч зад един обикновен зърнопроизводител“, продължи той: „Не може организация на производителите особено касаеща приоритетни сектори, да получава само 4 точки“. По думите му са подадени проекти от организации на производители – овцевъди, и нито един от тях не е одобрен. Причината – проектите не могат да достигнат необходимия брой точки.

По думите на Караколев десетки милиони левове у нас се дават за непродуктивно производство.

Четете още: Има опасност от забрана на предприятията да работят с българско мляко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *