Международна платформа, в която участват водещи учени в Европа, занимаващи се с изследвания на така наречените „нови храни“, започна кампания за разпространение на полезна информация за полезността, която насекомите носят за здравето на хората и животните. Според учените от Международната платформа за изследване на насекомите като храна за хората и животните (IPIFF), брашнените червеи, копринените буби, домашните мухи и ларвите на мухата Hermetia illucens може в бъдеще да се превърнат в естествена част от хранителното меню на хората и животните поради това, че са богат източник на жизненоважни за човешкия организъм микроелементи като протеини и желязо. С възможностите за използването им по този начин експериментират и учени от Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA).
Преминавайки през термична обработка, те не са причинители на болести опасни за човешкото здраве, но в зависимост от чувствителността на човешкия организъм е възможно да предизвикват алергии. Ако те станат съставна част на храните, с каквото експериментират в момента учените от IPIFF и EFSA, то тази специфика ще бъде отбелязана на етиката на съответната храна.
Идеята на учените не е насекомите да се предлагат като опакована храна по магазините, а по-скоро да бъдат вложени като съставки на храните. За тази цел се обмисля промяна и допълнение на законодателството на Европейския съюз в тази област, и тези правила най-вероятно ще бъдат в графата „нови храни“.