В Румъния се възраждат продуктите от комунистическия период и стоките, които са били основни тогава, сега се превръщат в луксозни, пише www.romania-insider.com. Румънски пекари плануват да възобновят производството на хляб по рецепти от миналия век и да продават хляба като специален продукт.
От първи ноември румънците ще могат да си купят отново дългия 65 см “Букурещки хляб”. Сред останалите възродени рецепти ще са тези за полубял и черен хляб, които са били най-разпространени и най-евтини преди десетилетия.
Луксозните хлябове от забравени рецепти ще съдържат захар, мляко и мазнина и ще са по-скъпи от другите, съобщава Aurel Popescu, президент на работодателска асоциация в пекарската индустрия. По думите му по тогавашните рецепти хлябът е бил по-здравословен в сравнение със сега, бил е по-естествен и без консерванти.
Хлябът по възстановени рецепти ще получава сертификат от земеделското министерство в страната, с който ще се гарантира, че продуктът не съдържа консерванти и е приготвен по стари рецепти.