Родната лютеница масово се прави от китайско доматено пюре

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Всяка втора лютеница, която се произвежда у нас, се прави от китайско доматено пюре. Това казва в интервю за в. “Преса” Никола Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите от Югоизточния район, предаде inews.

По думите му до преди 2 години ситуацията е била още по-трагична. Тогава в магазините у нас почти 100 % от продукцията е била с вносни суровини. От асоциацията са категорични, че и в момента над 98% от лютеницата е от китайски пюрета. “Консервните предприятия в България сеят зеленчуци, колкото за рекламите. Родното производство е една малка част от пазар у нас и няма как страната ни да спре вноса на зеленчуци по вече уредени канали за търговия”, коментира Недялков. Основният проблем обаче не били само вносните суровини, а сринатият пазар. Дори и да използвали родни продукти, нямало кой да ги купува, тъй като извън София търсенето било изключително слабо.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА