Растенията, отгледани по биологичен начин, имат над 60% по-високо съдържание на основни антиоксиданти отколкото тези, които не са отгледани така, става ясно от съобщение до медиите на д-р Светла Николова от сдружение за биоземеделие “Агролинк”. Съобщението е на база проучване, публикувано в списанието British Journal of Nutrition. Проучването е направено от международен екип под ръководството на Университета Нюкасъл и представя задълбочен сравнителен анализ за съдържанието на хранителни елементи в растения, отгледани по биологичен и конвенционален начин.
„Консумирането на био плодове, зеленчуци и житни, както и на храните, произведени от тях, води до приемането на допълнителни антиоксиданти, което е равно на 1-2 допълнителни порции плодове и зеленчуци на ден, казва професор Carlo Leifert от университета Newcastle, ръководител на изследването.
Анализът потвърждава тезата, че качеството на храните е повлияно начина на производство. Консумирането на био растения позволява увеличаване на приема на антиоксиданти/(поли)феноли без увеличаване на калориите. Измерените остатъци от пестициди в конвенционалните земеделски култури са четири пъти повече от тези в биологичните. Анализът е открил 48% по-ниска концентрация на тежкия метал кадмий в био продукцията. Тя съдържа и по-ниска концентрация на азот, а за елемента е известно, че се свързва с повишен риск от някои видове рак, се посочва в съобщението.