“С новия закон за храните категорично се забранява практиката върху продуктите с оригинална опаковка да се лепят етикети, които да крият срока на годност или наличието на алергени. Преетикирането обикновено е действие, което се извършва от производители и търговци, които имат особено отношение към сивата икономика.” Това каза Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите за Нова ТВ.
Друг акцент е, че в сегашния закон за храните не се изисква обектите на производство и търговия с храни да имат необходимата документация, свързана със Закона за устройство на териториите. Това означава, че разнообразието от всякакви видове обекти със съмнителна хигиена е практика, която нормативно не може да бъде преустановена, освен през закона за храните, обясни още Мариана Кукушева.
Новият закон за храните ще влезе в сила за бизнеса от 1 януари 2017 година.