Новини от стоковите пазари в България и света

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Новини от пазарите в България

Земеделските култури продължават с низходящия си тренд на международните пазари, отчита Agroportal.bg. Благоприятно време и добри изгледи за добивите в навечерието на новата жътва са факторите, които потискат цените на всички култури без изключение. Общо взето подобна е тенденцията и в Черноморския регион. Макар днес нашите котировки да остават без изменение, ако спадът на MATIF се запази и утре, вероятността утре да има такъв и при нас е доста голяма.

Новини от пазарите в Европа
Пазара на пшеница на MATIF, както и останалите земеделски култури, завършиха миналата седмица в същото лошо настроение, с което я започнаха. До новото понижение в Европа се стигна след като френското министерство на земеделието повиши с 2% до 75% на площите с пшеница в добро и отлично състояние. Подобно повишение имаше и при ечемика до 72%. Това, в съчетание с доброто време за посевите в САЩ и очакваната ранна жътва в Европа с добиви близки до миналогодишните, продължи да подкопава цената на културата. Сеитбата на царевица във Франция вече е приключена на 98%. В добро и отлично състояние са 90% от площите с царевица, при 67% миналата година по това време.

При доброто състояние на посевите с рапица в цяла Европа, цената й в петък се понижи под влиянието, както от разколебаната соя, така и очертаващата се ранна жътва във всички европейски страни. Слънчогледовото масло в Ротердам завърши без изменение в петък на ниво $950 за мт.

Хлебна пшеница МАТИФ 195.25 € /тон

Царевица МАТИФ 175.75 € /тон

Фуражна пшеница Лондон 150.50 тон /£

Рапица МАТИФ 358.50 € /тон

Новини от пазарите в Америка
Пазарите на пшеница в САЩ продължиха със спад и в последния ден на миналата седмица. Времето все така оказва натиск върху цената с валежи върху най-застрашените от сушата региони, като вече не се говори за спад в добивите. Напротив, последните дъждове се очаква да подобрят добивния потенциал на по-малко засегнатите от сушата посеви. В резултат ФОБ нивата от САЩ продължават да спадат в опит да останат конкурентни на международните пазар. Днес пазарите в САЩ няма да работят.

Царевицата на CBOT остана на практика без изменение миналия петък. Оптималните срокове за сеитбата й в САЩ изтекоха, но след доброто наваксване миналата седмица, пазарите очакват да няма сериозни проблеми с нейните площи. Седмичния напредък на сеитбата трябва да бъде публикуван утре, но текущите дъждове със сигурност подобряват добивния потенциал и това не помага на цената й. Конкуренцията от Аржентина нараства, а по всички изглежда, че Украйна отново ще е в състояние да произведе много добра реколта.

След неспирното си повишение през миналата седмица в петък соята направи крачка назад. Прибиране на печалби от фондовете бе основната причина за минималния спад. Иначе нищо ново около нея. Търсенето от Китай остава, като в петък USDA потвърди нова продажба на 120 кмт плюс още 210 кмт за „неизвестна“ дестинация, която за всички на пазара е синоним за Китай. Високата цена на соята я прави много атрактивна за фермерите и без съмнение ще има прехвърляне на площи към нея от не засетите с царевица

Пшеница CBOT 239.95 $ /тон

Царевица CBOT 187.20 $ /тон

Соя CBOT 555.90 $ /тон

Соев шрот CBOT 552.80 $ /тон

Новини от пазарите в Черноморския регион
Президентските избори в Украйна най вероятно ще доведат на власт про-европейски, но и по-умерен кандидат в лицето на бизнесмена г-н Порошенко. Макар, че не липсваше насилие и нови сблъсъци с про-руските отцепници в източните провинции, като цяло те не повлияха на пазарите, защото изгледите за новата реколта както в Украйна, така и в Русия са добри. Перспективите за реколтата в Турция, обаче не са така добри и страната понижи очакванията си с около 10% за всички основни култури. При пшеницата понижението е с 10.4% до 19.8 Ммт. За сравнение USDA предвижда реколта от 15 Ммт или намаление от 17% на годишна база. В потвърждение на лошите очаквания за новата реколта са и търговете, които Турция организира през следващата седмица.

Иначе нивата на пшеницата от региона, макар и минимално, постепенно спадат, като на хартия юнска доставка на руска пшеница с 12.5% протеин е около $280 ФОБ. Новата реколта номинално е на $265, като процент протеин е с цена $5.

Понижение вече забелязваме и при царевицата, която е по скоро в диапазона $250-255 за мт на ФОБ база. Конкуренцията от Америка се засилва и при благоприятното време за културата в Украйна и Русия логично ФОБ нивата се понижават. В същото време експорта на царевица се запазва добър, като в периода 1- 23 май Украйна е изнесла 780 кмт, с което количеството от началото на сезона достига 18.8 Ммт.

Слънчогледът и слънчогледовото масло от Украйна завършиха миналия петък без изменение на нива съответно $485 и $885 ФОБ за мт. Маслата и повечето маслодайните култури, като цяло бяха твърди на пазара в Ротердам, като единствената слабост идваше от палмовото масло, което продължава да потиска също другите масла.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА