Вторият по големина в Европа производител на захар Nordzucker обяви, не е рентабилно да произвежда изоглюкоза (захарен сироп от царевица), затова няма да разширява производството си в тази посока, а ще продължи да използва захарно цвекло като основна суровина. Това каза изпълнителният директор на компанията Хартвиг Фухс, цитиран от Agra Europe.
Причините според него са няколко. Суровината за производство на изоглюкоза е царевицата, която в Европа се отглежда предимно в Унгария, Сърбия, Румъния и България. Това би означавало по-високи разходи за производство на суровия материал или продукта, дори и да се остави настрана недостатъкът, че не се подкрепя местното производство.
Използването на пшеница за производство на изоглюкоза би повдигнало моралния въпрос не е ли по-добре културата да се дава на мелници и пекарни в Египет, Сирия, Ирак или бедните страни от Африка, където гладът е хроничен проблем. Ето защо към момента Nordzucker няма планове да навлезе в нишата на производство на изоглюкоза. Освен това, компанията обясни, че изоглюкозата не е никаква алтернатива на захарта като вкус, възможности за употреба и съответствие на производството с принципите за устойчиво земеделие.