Nordzucker се отказва от възможността да произвежда изоглюкоза

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Вторият по големина в Европа производител на захар Nordzucker обяви, не е рентабилно да произвежда изоглюкоза (захарен сироп от царевица), затова няма да разширява производството си в тази посока, а ще продължи да използва захарно цвекло като основна суровина. Това каза изпълнителният директор на компанията Хартвиг Фухс, цитиран от Agra Europe.

Причините според него са няколко. Суровината за производство на изоглюкоза е царевицата, която в Европа се отглежда предимно в Унгария, Сърбия, Румъния и България. Това би означавало по-високи разходи за производство на суровия материал или продукта, дори и да се остави настрана недостатъкът, че не се подкрепя местното производство.

Използването на пшеница за производство на изоглюкоза би повдигнало моралния въпрос не е ли по-добре културата да се дава на мелници и пекарни в Египет, Сирия, Ирак или бедните страни от Африка, където гладът е хроничен проблем. Ето защо към момента Nordzucker няма планове да навлезе в нишата на производство на изоглюкоза. Освен това, компанията обясни, че изоглюкозата не е никаква алтернатива на захарта като вкус, възможности за употреба и съответствие на производството с принципите за устойчиво земеделие.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА