Пчелният мед е поевтинял с над 25 % през второто тримесечие на 2016 г., спрямо същия период на 2015 г. Това показват данните на НСИ за цените в селското стопанство. Отчетеното намаление е с 25, 7 %, след това се нареждат яйцата с 15.1% и овчето мляко с 9.4%. Цените на кравето и биволското мляко отбелязват повишение съответно с 0.9 и 1.8%.
Като цяло индексът на цените на продукцията от растениевъдството се повишава с 0.6%, а на продукцията от животновъдството намалява с 2.2%. Спрямо предходната година цените на селскостопанската продукция отбелязват спад с 1.9%, като в растениевъдството има повишение с 3.5%, а в животновъдството намаление със 7.3%.
За сравнения период по-ниски са цените на зърнените култури – с 5.7%, и на пресните зеленчуци – с 15.7%. Увеличени цени има при техническите култури – с 9.9%, фуражните култури – с 28 %, и пресните плодове – с 10.5%. Намаление има при меката пшеница – с 10.3%, ечемика – с 6.8%, оранжерийните домати – с 18.2%, зелето – с 38.8%, морковите – с 25.3%, салатите и марулите – с 23.8%. Повишение се наблюдава в цената на ориза – с 11.3%, слънчогледа – с 4.4%, маслодайната роза – с 37.5%, сеното от люцерна – с 15.4%, черешите – с 41.0%, ягодите – с 6.2%, и кайсиите – с 25.1%.
Цените на техническите култури са по-високи с 12.2%, на пресните зеленчуци – с 6.4%, на фуражните култури – с 31.6%, и на пресните плодове – с 19.1%. В животновъдството стойността на живите животни намаляват с 3.6%, а на животинските продукти – с 9.9%.
През второто тримесечие на 2016 г. спрямо 2015 г. намаление има при меката пшеница – с 11.2%, на ечемика – с 9.8%, и на овеса – с 15.6%. Увеличението при слънчогледа е с 3.3%, маслодайната роза с 41.6%, картофите с 15.1%, оранжерийните домати с 20.6%, зрелия кромид лук с 25.9%, черешите с 58.3%, и кайсиите с 15.0%.
В животновъдството се наблюдава увеличение единствено в цената на овцете – с 1.1%. Цените на останалите категории животни се понижават. При животинските продукти намалява цената на: кравето мляко – със 7.7%, овчето мляко – с 8.3%, кокошите яйца за консумация – с 27.7%, и пчелния мед – с 25.9%.