Качваш се на покрива на една от големите сгради в Ню Йорк, от едната страна виждаш целия Манхатън, а от другата Бруклин, до теб обаче се крие голямата изненада. На площ от 1,393 квадратни метра, младият предприемач Девин Шомейкър отглежда лозя. Бизнесът в големия град започва през 2013 г., когато компанията “Rooftop Reds” създава първото покривно лозе в света с комерсиална цел в индустриалната зона Нейви Ярд.
Девин Шомейкър обяснява, че компанията му се стреми да възроди лозарството в градски условия, като надпокривното пространство е един неизползван ресурс за градско земеделие. „След като Ню Йорк е най- големият градски пазар на вино в света, то той заслужава и да произвежда собствена реколта, която да популяризира, а не само да препродава“, коментира иноваторът пред изданието “Grubstreet”.
За да се осъществи цялото начинание изследoватели от Cornell University са създали екологична платформа, която позволява отглеждане на лозя дори при екстремни индустриални градски условия, нямащи нищо общо с традиционните лозя: почвата съдържа 40 процента натрошени рециклирани стъкла, които са “реплика” на оптималната за лозята почва.
Първата реколта, Rooftop Reds очаква да бъде готова през 2017 г. и да бъде от 300 бутилки. Сред тях ще има от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Франк и Petit Verdot.
Районът на Нейви Ярд не приключва дотук с градското земеделие. Там има още обширна градска ферма и високо ценена уиски дестилерия.
Вертикално земеделие
Според последни световни анализи до 2050 г. 80 % от населението на Земята ще заживее в градовете. След 36 години пък се очаква да се родят още 3 млрд. души. Архитектите от лондонското студио „Rogers Stirk Harbour“ смятат, че ако продължим да използваме сегашните земеделски практики, то ще е необходима една допълнителна площ, сравнително голяма колкото Бразилия, за да може това ново население да бъде изхранвано.
Rogers Stirk Harbour има свое предложение за решаване на проблема – проектът Skyfarm или създаването на вертикална ферма. Тя е предназначена за отглеждане на култури в многоетажни структури – специално пригодени за гъсто населени градски райони. Кулата съчетава в себе си различни земеделски техники – от аквапоника до традиционните методи на засаждане. Тя разчита на енергията, която генерира сама. Фермата е изработена от лек бамбук, който създава твърда кръгова рамка, позволяваща максимално излагане на слънце. На горните нива ще се отглеждат различни видове култури, както и риба в система с почти затворен цикъл. Това ще рече, че рибните отпадъци могат да осигуряват хранителни вещества за растенията, които пък от своя страна осигуряват филтри за рибата.
Вертикалната ферма предвижда на горните нива да се отглеждат растителни култури, а отдолу рибни
Структурата на вертикалната ферма е направена така, че да използва по най- ефективен начин вода и хранителни вещества и да разпространява теглото на водата ефективно от всички страни на кулата. Водата и енергията ще се осигуряват от водни резервоари и вятърни турбини. Освен това структурата може да се променя за използване при различни климатични условия.