Гардиън: 92% от пилешкото на пазара във Великобритания е замърсено с фекални остатъци

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Проучване на “Гардиън” показва, че 92% от пилешкото на пазара във Великобритания е замърсено с фекални остатъци, става ясно от публикация на престижното издание. Това донякъде обяснява защо хранителните отравяния от пилешко месо продължават да разболяват почти четвърт милион британци всяка година. Най-често случаите се отнасят до бактерията кампилобактер, която се открива в суровото или недостатъчно сготвено месо. По-рано тази година Агенцията по стандарти на храните посъветва суровото пилешко да не се мие заради риск от разпространение на бактерията по работните повърхности, приборите и дрехите.

Пилешкият черен дроб също е сочен като потенциално опасна храна, както от агенцията, така и от екологични и здравни организации в Англия.

През този месец британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че свръхупотребата на антибиотици заплашва да ни върне в “тъмната ера на медицината”, но “Гардиън” пише, че той не е обърнал достатъчно внимание на факта, че почти 50% от цялата употреба на антибиотици в Британия е във фермите заради интензивното животновъдство, доминирано от отглеждане на птици за месо – сектор, който продължава да расте от година на година. Производствените ферми освен това могат да бъдат и големи замърсители на околната среда – през последните години е имало няколко случая на  замърсяване на води.

Много хора консумират пилешко, мислейки, че е здравословна опция, но това, което не осъзнават, е, че в средно по размер пиле днес има 0,56 л. мазнина, пише изданието. Професорите Майкъл Крауфорд и Яйкуин Уанг от London Metropolitan University са установили, че грам за грам в пилето има толкова мазнини, колкото и в Биг Мак. Изследване на месо от няколко супермаркета и дори от доставчици на органична продукция е установило, че месото съдържа с една трета повече калории и с толкова по-малко протеини и два пъти повече мазнини спрямо 1940 г.

Докато потреблението на месо се понижава в дългосрочен план, консумацията на бяло месо нараства и това означава, че все повече пилета ще се отглеждат и колят във Великобритания всяка година. За 2013 г. пилетата имат дял 94% от всички заклани животни в Британия, а около 47 млн. пернати умират заради болести или други фактори, преди да бъдат заклани.

Нараства заплахата и от все повече болести по животните, предупреждава “Гардиън”.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА