Евродепутати настояват за по-малко трансмазнини в храните

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

За промишлено произведените храни с транс мазнини трябва да има задължителни ограничения, гласи резолюция, гласувана от Европейския парламент днес. Те са свързани основно с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла и могат да увеличат риска от развитие на сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване.

Според евродепутатите да пише на етикета, че даден продукт съдържа трансмазнини не е достатъчно, тъй като само един от трима потребители знае какво е това. Затова Европейската комисия трябва да предложи промишленото съдържание на транс-мастни киселини в храните да бъде ограничено възможно най-скоро, по възможност до две години.

Представителите в ЕП смятат, че наложените в Дания ограничения за такива мазнини е успешна практика, тъй като смъртните случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания са намалели чувствително. През 2003 в страната е въведен праг от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.

Понеже транс-мастните киселини се използват обикновено в евтини храни, хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА