За промишлено произведените храни с транс мазнини трябва да има задължителни ограничения, гласи резолюция, гласувана от Европейския парламент днес. Те са свързани основно с потреблението на промишлено произведени, частично хидрогенирани масла и могат да увеличат риска от развитие на сериозни здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания, безплодие, Алцхаймер, диабет и затлъстяване.
Според евродепутатите да пише на етикета, че даден продукт съдържа трансмазнини не е достатъчно, тъй като само един от трима потребители знае какво е това. Затова Европейската комисия трябва да предложи промишленото съдържание на транс-мастни киселини в храните да бъде ограничено възможно най-скоро, по възможност до две години.
Представителите в ЕП смятат, че наложените в Дания ограничения за такива мазнини е успешна практика, тъй като смъртните случаи, причинени от сърдечно-съдови заболявания са намалели чувствително. През 2003 в страната е въведен праг от максимум 2% съдържание на трансмазнини в масла и мазнини.
Понеже транс-мастните киселини се използват обикновено в евтини храни, хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск.