Екстрактът от натуралния антиоксидант розмарин, самостоятелно или в комбинация с аскорбинова киселина и изоаскорбат, е алтернатива за замяна на синтетичния антиоксидант суперфриш с цел инхибиране на окислителните процеси в месните липиди при производството на млени меса, малотрайни колбаси и сурово-сушен колбас тип „Петрохан“ с участие на машинно обезкостено птиче месо. Това е изводът от изследване на учени от Института по криобиология и хранителни технологии по проекта „Нови подходи за повишаване качеството и безопасността на суровините и храните от животински и растителен произход“.
Замяната на синтетичния актиоксидант с натурален дава възможност на производителя да намали употребата на Е-та в крайния продукт, към което клиентите са много чувствителни.
Учените са провели също така сравнително изследване на ефекта на лиофилизирани екстракти от различни подправки в моделна система от мляно месо срещу стандартни Staphylococcus aureus ешерихия коли и естествената микрофлора на месото. Така откриват, че в концентрация 0,01 g/g лиоилизираните екстракти от розмарин, мащерка, риган и чубрица значително намаляват естествената микрофлора на мляно месо като най-висока активност бе установена за чубрица и риган. Те могат да се използват като естествени антимикробни стабилизатори в хранителни продукти от мляно месо.