Екстрактът от розмарин е алтернатива на Е-тата в месните продукти

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Екстрактът от натуралния антиоксидант розмарин, самостоятелно или в комбинация с аскорбинова киселина и изоаскорбат, е алтернатива за замяна на синтетичния антиоксидант суперфриш с цел инхибиране на окислителните процеси в месните липиди при производството на млени меса, малотрайни колбаси и сурово-сушен колбас тип „Петрохан“ с участие на машинно обезкостено птиче месо. Това е изводът от изследване на учени от Института по криобиология и хранителни технологии по проекта „Нови подходи за повишаване качеството и безопасността на суровините и храните от животински и растителен произход“.

Замяната на синтетичния актиоксидант с натурален дава възможност на производителя да намали употребата на Е-та в крайния продукт, към което клиентите са много чувствителни.

Учените са провели също така сравнително изследване на ефекта на лиофилизирани екстракти от различни подправки в моделна система от мляно месо срещу стандартни Staphylococcus aureus ешерихия коли и естествената микрофлора на месото. Така откриват, че в концентрация 0,01 g/g лиоилизираните екстракти от розмарин, мащерка, риган и чубрица значително намаляват естествената микрофлора на мляно месо като най-висока активност бе установена за чубрица и риган. Те могат да се използват като естествени антимикробни стабилизатори в хранителни продукти от мляно месо.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА