Чипсът е една от най-популярните бързи храни в цял свят. Знаете ли обаче историята на тънко нарязаните хрупкави картофки? Джордж Кръм, главен готвач в курортно градче в Ню Йорк, получил оплакване от клиент заради това, че пържените картофи, които му били сервирани, били твърде дебели и влажни. Тогава Кръм решил да даде урок на клиента и приготвил нова порция – нарязал картофите на толкова тънки шайбички, колкото му било възможно, и ги пържил до тогава, докато те станат твърди и хрупкави. За финал добавил щедро количество сол. Учудването му било голямо, когато посетителят много харесал сервираната му порция и започнал редовно да си поръчва от същото.
Така се родила и популярната храна. Успехът на готвача бил толкова голям, че той дори отворил собствен ресторант, където поставял на всяка маса кошничка тънко нарязани и изпържени картофи, разказва foxnews.com. Тъй като тогава не било позволено на чернокожи да патентоват свои продукти, готвачът така и не защитил чипса като свое откритие.