България и Румъния последни по консумация на пресни плодове и зеленчуци в ЕС

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

България заедно с Румъния се нареждат на последните две места в ЕС по консумация на пресни плодове и зеленчуци. По данни на Евростат за 2014 год., 65% от румънците и 59% от българите на възраст над 15 години не консумират плодове и зеленчуци ежедневно. Средно в ЕС, само 34% нямат дневен прием, като причините, с които се обяснява това са доходите и образованието, съобщават от САРА.

Независимо от безусловно полезното действие на зеленчуците върху здравето на човека, по изчисления на USDA се наблюдава известно намаление в консумацията на зеленчуци от приетите стандарти за дневна дажба от 2 000 калории. През 2015 год. на човек от населението се е падало по около 190 кг зеленчуци (пресни, преработени, замразени и т.н), което е с 4% по- малко отколкото през 2014 г. и 12% по-малко от 2000 год.

Според стандартите на ЕС човек трябва да консумира дневно пет порции плодове и зеленчуци средно по 100 грама всяка. Освен че са хранителни, ягодите, морковите и фасулът помагат за предотвратяването на няколко вида болести като затлъстяване, диабет и някои видове рак. Но данните на европейската статистическа агенция доказват, че тези препоръки далеч не се следват стриктно.

Друго проучване на Евростат показва, че колкото по-високообразован е един европеец, толкова повече плодове и зеленчуци консумира. Малко над 12% от хората в ЕС с ниско образование ядат по пет плода и зеленчука на ден срещу 18,8% при тези с по-високо образование.

 

 

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА