Американско изкушение със сочно телешко и зинфандел

Златко Златков
Златко Златков
6 Минути

Материалът е разработен от Светлана ТРИФОНОВСКА в бр. 22, юли, 2013 г. на сп. “Агрозона”

Това е виното, кима доволно акад. Атанас Атанасов, светило в генетичните биотехнологии, след като  отпива от пивкия червен зинфандел от митичната Напа Вали в Калифорния. Около него заинтригувано подават чашите си да дегустират от най-типичното американско вино български политици, бизнесмени и медийни  звезди. Атанасов незабележимо се отдръпва с многозначителна усмивка, за да изследва необезпокояван новите аромати.

В резиденцията на  американския посланик Марси Б. Рийс в София в средата на юни цари  оживление. Политици, бизнесмени, учени, журналисти жужат, разхождайки се около масите отрупани елегантно с вина. Заинтригувано въртят чаши и опитват от трансграничните еликсири. Това е четвъртото поредно събитие за промоция на американски вина и първото – за говеждо месо, което Аграрната служба към Посолството на САЩ организира всяка година.

Изящни хапки и дъбово шардоне

Общият дух на вечерта е делова изисканост, без демонстрации на изобилие. Сервитьори внимателно  и ненатрапчиво  лавират с подноси изящни хапки.  Мъничко козе сирене,  ароматни морски дарове, късчета сьомга, агнешки кюфтенца, като мезе за предпочитаните от мнозината присъстващи бяло вино.  Шардоне, отлежало в дъбови бъчви сякаш е най- популярното сред гостите. И може би е неслучайно, защото в някакъв степен то е близко до традиционния български вкус към ароматните и плътни вина. Може би защото дъбът придава характер на иначе малко безличния, типичен френски сорт. Представени са предимно вината от изби на слънчева Калифорния и световно известната Напа Вали. Ценовият регистър се движи от 6 лв. – през 30 лв , до 300 лв. за бутилка. Изненада за гостите е и ризлингът, вече позабравен сорт в България. Любопитен е вкусът на ризлинга, създаден от американско- германско сътрудничество, който разбира се носи остатъчната сладост, задължителна за гермчанския пазар.

Ще ги хареса ли българинът?

Със сигурност. Те са близки до нашия вкус и това не е случайно, коментират познавачи, защото климатът по онези места е сходен с българския и вината са близки в много отношения. Въпреки това, те все още не са достатъчно популярни у нас.  Могат да бъдат намерени в скъпите ресторанти, веригата Каса вино и някои търговски вериги .

Изненадващо вкусен стек, без хормони

Зная, че тук не се цени особено стек а лангле, но повярвайте ми, ще разберете колко той е вкусен. Така с чувство за хумор посланик  Марси Рийс представя с гордост фермерските постижения в областта на месодайното говедовъдство на родината си. Всъщност това са телета, отглеждани по американско – европейска програма, предназначени предимно за европейски пазар. Важното е,   че в храната за животните няма хормони, изрично изискване на страните от ЕС, подчертава Рийс. Самата тя е ценител на качествената храна и почитател на земеделието, тъй като лично отглежда домати в градината на посолството. Тези телета се хранят на пасищата, в последните сто дни със специални зърнени фуражи.  Ето защо стекът от тях, дори а л англе е така сочен и вкусен, усмихва се Рийс.

Личният й готвач показва къс сурово месо, и обяснява, че сочността на телешката пържола идва от фините жилки мазнина, която се получава след като телетата  преминат на зърнено хранене. Той разказва,че стековете се пекат предимно на барбекю и ги поднася с четири вида сос. Неговият любим е китайският, но посланик Рийс обича стек със сухи подправки, с които преди това месото е било обработено, доверява той. Да, наистина пържолите са вкуси и сочни, като от истинско месо, констатират всички, опитали от ароматните късчета, потопени в различните сосове.

Дружелюбно и свежо

– Цената на специалното телешко е приблизително 78-80 лв. за кг., споделиха вносители. Стек от него струва близо 20 лв. в по-скъпите ресторанти в столицата.

– Зинфандела е вино, което със сигурност ще допадне на българите. Той притежава чарът на американската непосредственост, дружелюбна свежест и плътност и аромат на плодове, с които българинът е свикнал от детството си.

– Избата Джоузеф  Фелпс се намира в Спринг Валей, основана е през 1972 г, близо до Санта Хелена. Намира се в ранчо от 2500 дка, от които 650 дка са грижливо поддържани лози. Първото вино на Фелпс, Ризлинг Йоханисберг 1973, е представяно в края на 1974. От тогава производството се увеличава до 100 хил. бутилки годишно а като основните сортове на избата са Каберне Совиньон, Шардоне, Совиньон Блан, Мерло. Годишно продукцията на всички линии варира между 65-80 хил. кашона.

– Меривал е изба, която много бързо се утвърждава като един от най- класните производители в Напа. Основана е през 1983 и още от първата реколта имат за цел да произвеждат вина от световна класа. С най- качестквено грозде в Напа Валей. Разонообразието включва лозя от топлата Спринг Маунтин на север, по- хладната и мъглива като климат Средна долина – перфектно за Мерло, до студените части на Карнерос на юг, където океанският бриз и свежият въздух спомагат да се отглежда Шардоне и Пино Ноар.

– Избира се грозде от най- подходящото лозе, ред и дори лозичка. Брането е ръчно и селективността продължава и във винарната, като се отстраняват едно по едно негодните зърна.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА