Английска сол за по-едри домати и красиви рози

natorqvane-s-angliiska-sol
Автор: Агрозона
Споделена265

Английската сол като хранително вещество може да бъде полезна не само за човека, но и за растенията. В много случаи тя може да замести химическите торове. Зрънцата й всъщност не са сол, а чисти минерали, съставени от магнезий и сулфат. Тук ще покажем как английската сол е полезна за доматите, розите и пипера.

Ползите от английската сол

seasalt
Английската сол се използва като хранителна добавка и при СПА процедури

Веществото магнезий, на което английската сол е богата, подпомага растежа на цветята, освен това държи настрана насекомите и придава по-добър вкус на зеленчуците. Основна причина за недостиг на магнезий при растенията е липсата на веществото в почви, които са леки, песъчливи и/или киселинни, или при изтощените глинести почви.

Химически състав английската сол представлява хидратиран магнезиев сулфат в съотношение 10% магнезий и 13% сулфур. Първият е важен за кълняемостта на семената и за производството на хлорофил, плодове и ядки. Сулфурът пък подпомага производството на витамини, аминокиселини и ензими. Това е съставката, която дава аромата на броколите и кромидидия лук.

natorqvane-na-rozi-s-angliiska-sol
Солта е полезна в твърда и течна форма

Английската сол не е пълноценен източник на магнезий за растенията, а е по-скоро добавка към почви с ниско съдържание на веществото. Полезна е например, когато пренасяте растенията от вътре навън или от малка саксия в голяма. Поръсете почвата на новото място с английска сол и след това добавете един слой пръст, за да няма растението допир до солта.

Указания за употреба

Твърдите зрънца английска сол може да наранят кожата, ако бъдат настъпени например. При дъждовно време, след валеж, трябва да добавите нова порция английска сол на растенията, защото тя се разтопява.

Ако искате да подкрепите листата на растението, може да ги напръскате със смес от английска сол и препарат против листни въшки. Пръска се рано сутрин преди слънцето да започне да напича силно. Напръсква се, докато течният препарат започне да се разтича по листата.

За по-добра кълняемост

Магнезиът в английската сол укрепва стените на клетките на семената, което спомага за по-силно растение и по-добри шансове за развитие на добър плод. Разпръснете минералите на всеки 100 м2 обработена почва. Може също да поръсите 1-2 супени лъжици в дупката преди да засадите семето.

razumno_surovoiadstvo
Доматите стават по-вкусни, ако ги подхраните с английска сол

Когато произвеждате домати, необходимо е да тествате съдържанието на почвата на всеки 3 години, за да установите дали съдържа достатъчно хранителни вещества. При липса на магнезий използвайте английска сол. Това ще направи цвета на доматите по-наситен, ще намали процесите на гниене, ще увеличи размера на плодовете, които ще имат по-наситен цвят. Освен това вкусът на доматите може да стане по-сладникав.

Може да сипете английска сол в изкопаната за растението дупка, преди да поставите в нея растението. Ако растенията имат нужда от течно подхранване, разтворете супена лъжица в пет литра вода и я използвайте за поливане. Същото се прилага и при пипера.

За по-наситен и пещен цвят на розата в градината, подхранете почвата с ½ чаша гранули през пролетта и ½ преди цветчетата да изпокапят. Може също да сложите 1 супена лъжица английска сол в пет литра вода, с която да напръскате листата.

Помощ при трънче под кожата

Английската сол помага при влязло трънче под кожата. Разтворете 2 супени лъжици от нея в чаша топла вода и намажете с памук болезнената област. В повечето случаи то само излиза, когато кожата изсъхне, пише електронното издание healthyandnaturalworld.com.

Още интересни съвети за градината от „Агрозона“:

Борбата срещу къртицата е възможна с натурални средства

Как да си направим сами пестициди

Един коментар по темата “Английска сол за по-едри домати и красиви рози

  1. Даниела Павлова

    Отглеждам много рози и Ви благодаря за съветите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *