2015 г. – рекордна по добив и преработка на грозде и вино у нас за последните 20 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

2015 г. е била рекордна по  добив и преработка на грозде и вино за България за последните 20 години – общото производство на вино е повече от  130 млн. литра, като от тях над 50 млн. литра са изнесени, става ясно от думите на зам.-министър Васил Грудев, става ясно от сайта на министерството. Грудев участва в официалното откриване на Международния конкурс Concours Mondila de Bruxelles в Пловдив.

По думите на заместник-министъра като традиционен гроздо и винопроизводител страната ни отговаря на високите изисквания за качество и защита на продуктите. Той посочва, че виното е важен щрих от образа на икономиката ни. “Лозаро – винарството има хилядолетна история и здрави традиции по нашите земи и за нас е привилегия да бъдем домакини на този конкурс”, каза заместник-министърът. Той подчертава, че форумът е едно от най-представителни изложения в сектора. По време на събитието над 320 професионални съдии от 52 националности ще посетят България и ще оценят над 9 000 вина от 55 държави. България беше избрана за столица на виното в надпревара със световноизвестни винопроизводители като Португалия, Италия и Франция, припомнят от министерството.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА